2014. február 4., kedd

Tervek 2014-re: ahogy a srácok szeretik

Mi minden vár a srácokra 2014-ben?
Mi mindent ajánlunk a miskolciak figyelmébe idén tavasszal és nyáron?

Sokszínű: elmélyülésre és szórakozásra is kiváló alkalmakat szervezünk mindazok számára, akik többet szeretnének megtudni Miskolcról és még többet saját miskolciságukról.

Készülünk egy különleges belvárosi túrával áprilisban (lehet majd tanulni és mesélni is), avasi tanösvény-sétával a Borangolásra, ismét egy nagy mulatsággal az Avasi kilátó körül nem sokkal a Föld Napja után, fogunk takarítani (ugyanekkor) és kerekasztalozni (szüntelenül), kiállítást építeni és teázgatni (nem egyszer).

fotó: Varga Piroska

A lényeg, hogy legyen virágzó élet azokon a tereken, ahol olyan sokáig volt, és ma is lehetne, ha volna erő, forrás, lendület, kezdeményező kedv. És van: ha nem is sok forrás, de sok erő, kezdeményező kedv és lendület. No és persze ez nem jelenti, hogy ne volna olyan tér Miskolcon, ahol ne lenne virágzó élet vagy legalábbis bimbózó, zöldellő, rügyhajtó. Nagyon is van. Ilyen rügyhajtó állapotban van pld. a történelmi Avas is, ami bár első találkozásra inkább tűnhet ágyhoz kötött betegnek, néha felkel, és jár! Egyébként még betegen is szép, de olyan jó volna, hogy ha azok a gyógyítók, akik mostanáig karban tartották, még több támogatást kapnának. Nem virágnyelven mondva: azok a szervezetek, akik tesznek azért, hogy az Avas történelmi és kevésbé történelmi része élhető és hívogató legyen, jó volna, ha még jobban egymásra találnának, és a város is egyre fókuszáltabban segítené a munkájukat. Ez talán nem vágyálom. A srácok szerint nem az. :) De ugyanígy jó élmény találkozni a már 10 ezer tagot számláló Miskolc a múltban csoport tagjaival is, akik szüntelen lelkesedéssel vitatják meg nem csak a múltbéli, de a jelenkori élményeiket is. Jó tudni, hogy a Weidlich udvart számos szociális, együttműködésre kész szervezet és vállalkozás népesíti be. És így tovább.

Az Avasi kilátó 50. szülinapi köszöntésére


Pláne, hogy a forrás is lehet sokféle. Mivel ez a projekt is csak egy projekt, nekünk is fel van adva a lecke, hogy valami olyasmit indítsunk útjára, valami olyasmit katalizáljunk ez alatt az egy év alatt, ami aztán a projekt nélkül, már felnőve, magától megy és él tovább. Ez csak úgy lehetséges, ha sok jó emberi kapcsolat születik és erősödik meg ezalatt az egy év alatt, ha sokan mások is kedvet kapnak Miskolc legfontosabb épületeinek, tereinek felvirágoztatásához. És azok, akik már réges rég ezekért a célokért tevékenykednek a városban, ők is megihletődnek, új ötleteket kapnak, megnő az önbizalmuk vagy, ha az is volt már, akkor szélesedik a látószögük, de legalábbis új élményekkel és kapcsolatokkal gazdagodnak.

Ezzel a reménnyel és jókedvvel indul a 2014-es évünk az Utánam, srácok!-ban.

A Kossuth Mozinak üzenő lányok a CineFesten, fotó: Balogh Attila

Él két felhívásunk, ebből egyik már publikus: a Miskolc kilátással c. történet- és tárgygyűjtő felhívás, amelynek célja, hogy bárki, és valóban BÁRKI megírhassa személyes emlékeit az általunk szükségből kiválasztott négy városi tér valamelyikéről vagy akár mindegyikéről.

Ez a 4: Avas Szálló / Kossuth Mozi, Weidlich udvar, Avasi pincesorok, Avasi kilátó.

Most MINDENKI érdekes lehet a pékektől a középiskolai tanárokig. Nem számít, mi a végzettséged, értesz-e a történelemhez és a politikához, mennyire vagy nagy tudású lokálpatrióta (persze ez mind nem baj:)), az érdekes, hogy TÖRTÉNT-E VALAMI SZÁMODRA FONTOS dolog veled ezeken a helyeken? Mindez azért érdekel bennünket, mert alapvetően szeretjük a történeteket, és szeretünk barátkozni, és mert azt is nagyon szeretnénk TUDNI, hogy MI AZ, AMI egy MISKOLCIT ITT TARTHAT a városában, AMITŐL JÓ MISKOLCINAK LENNI?!

Mi a miskolciság lényege? Mik itt a jó helyek, és miért? Mi a jó az Avasban, miért fontos nekünk az Avas Szálló épülete? Milyen volt régen a mozizás, ki emlékszik még a Fekete Kutya delikáteszre? És ez nem csak azért fontos, mert a múltból táplálkozhatunk, hanem mert, ha ezt közösen tesszük: KÖZÖSEN EMLÉKEZÜNK és KÖZÖSEN GONDOLKODUNK, akkor történni fog valami: valami, AMI MÁR A VÁLTOZÁS, ami már a JELEN.

Egy üzenet a sok közül. Grafika: Varga Piroska
A másik felhívásunk, a Digitális történetmesélő műhelyre vonatkozik, amelyet április közepén-végén tartunk majd. Elöljáróban csak annyit, hogy itt mindenki készíthet egy kisfilmet egy személyes miskolci történetéből, egy olyan történetből, ami számára valamiért nagyon fontos. 1 napos a műhely, majd meglátjátok, milyen izgalmas. A részvétel ingyenes lesz, már most csatlakozhattok!

Hát így. Itt tartunk most, és gyűjtünk minden történetet és fotót, hogy lehessen egy kerek kiállításunk májusra, ami még további párbeszédes alkalmakat teremthet a városlakók számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése